A. S. Puškin: EVGENIJ ONJEGIN

Premijera: 27. veljače 2018.
Gradsko kazalište lutaka Split

A. S. Puškin: ”Evgenij Onjegin”

redateljica: Anastasija Jankovska
asistentica redateljice: Monika Vuco
oblikovanje svjetla: Lucijan Roki
oblikovanje tona: Željana Cvitanović
oblikovanje videa: Ana Bošnjak

igraju (abecednim redom): Marin Aschero, Antoni Čović, Duje Dajčbauer, Franka Gulan, Margarita Ivančević, Laura Ivanda, Petra Koceić Bilan, Luka Kožul, Ana Maleš, Roko Marini, Deni Mašić, Vanja Mihajlov, Gracia Nazor, Cvita Radić, Bepo Rončević, Dora Sikirica, Damjan Šarić, Lucija Tomić

Evgenij Onjegin, prvi ruski roman u stihovima, pisan je u razdoblju romantike, u vrijeme kavalira, kočija, dvoboja, časti i osjećaja zbog kojih vrijedi poginuti i ljubavi bez koje ne vrijedi živjeti. Ali sa scene nećemo progovarati o nekim nama stranim i davno zaboravljenim temama i ljudima, jer čovjekova bit kroz stoljeća i stoljeća ostaje nepromijenjena. Dotaknut ćemo se aktualnih i stalno prisutnih tema poput ljubavi, zavisti, mržnje, osvete, nepromišljene mladosti i tinejdžerske zaluđenosti plitkim vrijednostima, pa čak i vršnjačkog zlostavljanja.
U središtu romana leži ljubavna priča koja je jednostavna i lako razumljiva - seoska djevojka iz bogate obitelji zaljubljuje se u kavalira iz velegrada.
A zašto baš djeca...djeca glumci? Jer mi se čini da danas, u ovo brzo i okrutno doba, u kojem novac, slava i sveprisutni sarkazam prožimaju svaki djelić naših bića, jedino djeca mogu izgovarati stihove poput ovih s punom posvećenošću, vjerom i razumijevanjem nekih arhetipova koje Puškin tako vješto uzdiže na pijedestal i ponekad potpuno zanemaruje nepristranu ulogu pisca te sasvim subjektivno zauzima strane u borbi dobra i zla, sanjarenja i prizemnosti... želeći nam, u vidu opomene, pokazati da ponekad naši naoko nebitni i nepromišljeni postupci mogu ostaviti posljedice na cijeli naš život.
Anastasija Jankovska, redateljica

izvedbe: 27. i 28. veljače, te 1. i 2. ožujka u Gradskom kazalištu lutaka Split