Kazalište PlayDrama / Split 

Kazalište PlayDrama osnovano je 2008. godine a otvoreno je 17. rujna 2009. praizvedbom drame "Udarac" autora Andresa Veiela i Gesine Schmidt, u režiji Martina Kočovskog. Time je Split dobio, uz HNK, tek drugo kazalište za odrasle i prvo neovisno kazalište za odraslu publiku. Osnivači kazališta su Elvis Bošnjak, glumac i pisac, kao umjetnički voditelj i Lina Vengoechea, kazališna menadžerica, kostimografkinja i scenografkinja. PlayDrama je ujedno postalo i prvo hrvatsko kazalište praizvedbi.
2018. 
godine umjetnički voditelj kazališta PlayDrama postaje Matko Botić, dramaturg, teatrolog i skladatelj.

 

PlayDrama 2018. – 2023.

Od 2018. do 2021. PlayDramin repertoar sustavno se bavio temom obitelji i obiteljskih odnosa u suvremenom društvu. Odabir umjetničkih suradnika pokazivao je uvijek težnju ka izvrsnosti, unutar programa koji je presudno usmjeren prema promociji suvremenog hrvatskog dramskog pisma i suvremenog kazališnog izraza; nijedno hrvatsko kazalište nije u tako kratkom vremenu izravno utjecalo na stvaranje tolikog broja novih domaćih dramskih djela (Tomislav Zajec; Mala Moskva, Dino Pešut; Djeca recesije, Ivana Vuković; Dijete našeg vremena), istovremeno ne zanemarujući suvremeno autorsko, postdramsko kazalište u predstavama Helene Petković i Olje Lozice. Te četiri tendencije; čvrst i argumentiran tematski okvir, promocija hrvatskog dramskog pisma, njegovanje novog, postdramskog, autorskog kazališta te angažman najkvalitetnijih hrvatskih kazalištaraca ostat će konstantom i u periodu koji je pred nama.

            Četiri PlayDramine obiteljske sezone proizvele su velik broj uistinu bitnih kazališnih predstava, s nekoliko relevantnih strukovnih priznanja, kao što je Nagrada hrvatskog glumišta i Nagrada na međunarodnom festivalu Dani Satire za uspješnicu Dijete našeg vremena, te Nagrada Nenad Šegvić za najbolju mladu glumicu i Nagrada Veljko Maričić za najbolju scensku glazbu na 27. Međunarodnom festivalu Malih scena za predstavu Disanje. Valja spomenuti kako je i intenzitet festivalskih gostovanja u 2022. godini pokazao kako je PlayDramin repertoar prepoznat kao iznimno vrijedan doprinos domaćem kulturnom životu; autorski projekti Sretna ne bila Helene Petković i Disanje Olje Lozice prikazani su na gotovo svim relevantnim domaćim festivalima u 2022., od Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci i međunarodnog festivala Dani satire u Zagrebu, preko Marulićevih dana u Splitu, Festivala Prolog u Sisku i Festivala glumca u Vinkovcima, do Splitskog ljeta.

            U 2022. godini optiku naših teatarskih laboratorija prebacili smo s obiteljskih tema na sveobuhvatniju analizu društva u kojem stvaramo kazalište. Svako scensko djelo je prije svega politički čin, proizvod društva koje ga okružuje, ali što danas uistinu znači društvena odgovornost u teatru? U naše prve dvije društvene sezone u središtu zanimanja nam je urbano-ruralni mikrokozmos u kojem djelujemo, odnosno geografski i društveni prostor u kojem pokušavamo (pre)živjeti. PlayDrama kao najvidljivije dalmatinsko neovisno kazalište osjeća potrebu i obvezu da se unutar vlastitog programskog okvira koncentrira na podneblje iz kojeg dolazi; sezonama u 2022. i 2023. želimo se povući u vlastito dvorište, scenskom metlom čisteći prljavštinu s vlastitog praga. Predstava Tako nam Bog pomogao u 2022. godini mladog redatelja Hrvoja Korbara, koja u vrijeme pisanja ovog teksta nastaje po motivima britkog pisma Borisa Dežulovića, priprema teren za kazališno istraživanje dalmatinskog mentaliteta, osvjetljavajući plesni podij strastvenog tanga svetog i profanog, crkvenog i svjetovnog. Planirana premijera u 2023., još mlađe Kristine Grubiše, ide korak dalje, u samo središte marinkovićevskog mraka koji se zove sunčana Dalmacija.