BARCELONA

improvizacija
Premijera: 11. lipnja 2015.
Split, Amfiteatar Doma mladih

Improvizacija prema ideji Elvisa Bošnjaka

 

Redatelj: Elvis Bošnjak
Asistenti redatelja: Petra Kovačić Pavlina i Petra Kovačić
Glazba: Sara Zeko i Donat Zeko
Oblikovanje svjetla: Siniša Jakovčević

Igraju:

Ana Babić, Marina Bojić, Viviana Bojić, Laura Bošnjak, Roko Bulić, Mrđana Čagalj, Kristina Đanić, Lara Jerončić, Sandra Karuza, Mijo Kevo, Marija Klanac, Iris Lučić, Vana Miličević, Antonela M. Gradski, Marija Ninčević, Tina Oreilly, Damir Palada, Nika Petrović, Bruna Radić, Mirjana Ševo, Iva Šimić, Jurica Škalabrin, Vanja Viculin, Tabita Vidović, Vesna Vukman, Denora Vukušić, Mirko Vuletić, Donat Zeko

 

Kazališna improvizacija Barcelona inspirirana je filmskom poetikom Luisa Bunuela.

Dvadeset i pet putnika putuje u Barcelonu autobusom koji se zaustavlja usred šume, a vozači traže od putnika da napuste autobus jer su stigli na zadnju stanicu.

Putnici odbijaju izaći, oni su platili kartu do Barcelone. Vozači ih uvjeravaju da će doći drugi autobus, da se radi samo o presjedanju, ali putnici tvrdoglavo ostaju sjediti, pronalazeći za to razne izgovore... vani je hladno, mračno...

Putnici uskoro jedan po jedan počnu umirati. Preživjeli pokušavaju izaći iz autobusa, ali ne mogu, vani je nešto što ih plaši više od smrti u autobusu.

Barcelona je priča o ljudima koji se ne usuđuju zakoračiti u nepoznato, radije biraju smrt u okolnostima koje prepoznaju. Kao što u filmu Anđeo uništenja Luisa Bunuela, likovi iz neobjašnjivih razloga ne mogu izaći iz sobe, tako u Barceloni nisu u stanju izaći iz autobusa.

Osobitost predstave Barcelona je u tome što ona nikada nije zapisana.

Dvadeset i osam izvođača radilo je godinu dana na različitim tehnikama improviziranja, slaganja scenske priče. Oni u Barceloni imaju niz zadanih improvizacijskih točaka, pomoću kojih vode priču, u par poteza izrađene karaktere i odnose, ali dijalog i konkretnu scensku radnju razvijaju uživo pred publikom, tog trenutka na pozornici.