Drama

Tadeusz Słobodzianek: NAŠ RAZRED

Premijera: 19. rujna 2021.
Split, Amfiteatar Doma mladih

Predstava "Naš razred" nastala je prema istinitom događaju - priča o razrednim kolegama i njihovim sudbinama u jednom poljskom gradiću za vrijeme sovjetske i njemačke okupacije. Grupa prijatelja razdvojena je nametnutim ideologijama i podjelom na Poljake katolike / Poljake židove. Pratimo priču potpunog preokreta i raskola ovog razreda, gdje se dječji snovi, zanosi, prijateljstva i ljubavi, rasplinjuju i pretvaraju u ogromni mrak kojeg rat budi u njima. Razredni kolega postaje vuk, najgori neprijatelj, tlačitelj, ubojica. Predstava propituje razloge zbog kojih taj razred postaje rob nametnute ideologije o kojoj djeca zapravo ne znaju ništa, a koja ih postepeno, ali sigurno, lišava svake ljudskosti. Manjak ljudskosti ostavlja jedini poriv - instinkt za preživljavanjem. Iznimno bolna tema o kojoj se ne smije šutjeti!


GRAND PRIX NA JUVENTAFESTU!!!

„Naš razred“ Glumačkog studija kazališta PlayDrama iz Splita najbolja je predstava 10. internacionalonog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji je od 7. do 11. rujna održan u Sarajevu.

Grand Prix nagradu dobila je predstava koja, prema ocjeni žirija, u sastavu glumice Jelene Rusjan, glumice Mirne Jogunčić i redateljice Selme Spahić, nadahnjuje svojom izvedbenom i idejnom zrelošću, te nas hrabrim odnosom prema prošlosti, opominje u budućnosti.

Predstava "Naš razred" jedna je od samo šest predstava izabranih u konkurenciju festivala, između šezdeset prijavljenih, te su mladi Splićani: Luka Kožul, Lovre Trogrlić, Ira Osibov, Deni Mašić, Luka Šajin, Ula Reić, Margarita Ivančević, Damjan Šarić, Nikolina Milanko, Jere Čović, Franka Gulan, Nikolina Domuzin, Deni Čulina, Irma Jerončić, Mirela Banić, Žana Vuletić, Marin Vuletić i Roko Tomić, na kraju zaslužili glavnu nagradu festivala.
Na predstavi su radili pune dvije godine, pod mentorstvom voditeljice Justine Vojaković Fingler, i uz asistenciju voditelja Lare Jerončić i Elvisa Bošnjaka.

Svi zajedno sudjelovali su i u radionicama scenskog pokreta, lutkarstva, glazbenog kazališta i klauna, te se obogaćeni novim kazališnim iskustvima i druženjima s vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, iz Zagreba i Pule, vraćaju sretni u Split.

Autorski tim

voditelji: Justina Vojaković Fingler, Lara Jerončić, Elvis Bošnjak  
igraju: Jere Čović, Deni Čulina, Nikolina Domuzin, Luka Kožul, Deni Mašić, Nikolina Milanko, Ira Osibov, Luka Šajin, Roko Tomić, Lovre Trogrlić, Marin Vuletić