Drama

W. Shakespeare: ROMEO I JULIJA

Premijera: 22. veljače 2020.
Teatrin Gradske knjižnice Solin

Svako dijete čulo je za Romea i Juliju, ali malo djece zna da je to tragedija u kojoj najveći pisac svih vremena obrađuje najveću silu svih vremena – ljubav. Što je to uopće ljubav i tko je taj gospodin William? To su pitanja na koja smo dužni dati im odgovor, pronaći način da ih upoznamo s riječju, likom i djelom Shakespearea, razbijemo predrasude i otvorimo im put u kojem će stihovi zamijeniti smajliće, i gifove, u kojem će knjiga ili predstava, bar na trenutak, zamijeniti kompjuter ili mobitel, u kojem će igrica postati živa igra- igra na pozornici.

Naša grupa osnovnoškolaca viših razreda, djeca koja su gotovo pola svog života polaznici glumačkog studija PlayDrame, dobro upoznata s kazalištem, hrabro su krenula s nama na put na kojem smo zajednički tragali za odgovorima na već postavljena pitanja. Vrlo pažljivo i polako smo im postavljali zadatke koje su oni brzo i s nevjerojatnom dječjom lakoćom i maštom rješavali, nudili odgovore koje nismo očekivali, koje smo mi odrasli zaboravili. Osamnaest mjeseci vrijedno su se 'borili' sa savladavanjem vrlo kompleksnih Shakespeareovih stihova i nudili nam novi smisao tih rečenica koji mi, odrasli, opterećeni imenom William Shakespeare imamo tendenciju zakomplicirati.

Romeo i Julija u našoj predstavi nisu diplomirani magistri glume koji igraju da imaju 13, 14 godina, oni su upravo njihovi vršnjaci, oni zapravo imaju te godine i nose iste probleme koje su nosili Shakespeareovi junaci, samo u drugim okolnostima i vremenu. Upravo će oni publici, svojim vršnjacima (pa i starijima) na najbolji mogući način približiti Shakespearea, razbiti predrasude i oplemeniti svoje i tuđe 'moderno' djetinjstvo propitujući najplemenitiju temu – pitanje ljubavi.

Petra Kovačić

 

 

Redatelji: Petra Kovačić i Trpimir Jurkić
Suradnica za scenski pokret: Kristina Lovrić
Oblikovatelj svjetla: Lucijan Roki

igraju: Laura Bartulović, Mikula Brajnov, Paola Čović, Toma Kovačević, Roko Marušić, Ula Reić, Đina Tešija, Marta Tomić, Jakov Tralić i Pave Petar Vitaljić

 

Autorski tim

redatelji:  Petra Kovačić i Trpimir Jurkić
adaptacija teksta: Elvis Bošnjak
suradnica na scenskom pokretu: Kristina Lovrić
oblikovatelj svjetla: Lucijan Roki
   
igraju:  Laura Bartulović, Mikula Brajnov, Paola Čović, Toma Kovačević, Roko Marušić, Ula Reić, Đina Tešija, Marta Tomić, Jakov Tralić i Pave Petar Vitaljić