George Orwell: "ŽIVOTINJSKA FARMA"

Izvedbe predstave "Životinjska farma" održat će se 28. i 29. travnja 2023. u Amfiteatru Doma mladih

Tvrdnja kako su sve životinje jednake, ali su neke jednakije od drugih, koju Orwellove svinje, vladajuća kasta u Životinjskoj farmi, uzdignu na razinu zakona, najjasnija je kritika koju je neki pisac izrekao o modernom shvaćanju jednakosti. Sva nastojanja da se čovjeka izjednači u socijalnom, kulturnom, identitetskom smislu, zapele su na ovoj misli, jer uvijek su neki, iz njima potrebnih razloga, jednakiji nego svi ostali. Ovu tvrdnju propitujemo s najstarijim polaznicima Glumačkog studija PlayDrama koncentrirajući se u provedbi na oblikovanje jasne tjelesne, govorne i unutarnje glumačke radnje.

Rad na predstavi Životinjska farma, prema motivima Orwellove alegorije iz 1945., započeli smo prošle sezone nizom radionica na kojima su polaznici savladavali tehnike koje ćemo koristiti u oblikovanju njihovih uloga i same predstave. S obzirom da izvođači igraju životinje, osobitu pažnju posvetili smo različitim tehnikama razvoja scenskog pokreta.

Aktualnost Orwellove Životinjske farme ne blijedi ni danas. Manjina uvijek manipulira životom većine. Kada se većina pobuni, nastojeći izboriti pravednije odnose, među njima se opet izdvaja manjina koja postaje jednakija od drugih. Ovaj društveni proces stalno se ponavlja. Težnja za pravdom i uspostavom boljih odnosa uvijek zađe u slijepu ulicu, pa potraga počinje iznova. Kako se prema ovom problemu odnose zreli ljudi, oni koji su već odživjeli mladenačke ideale, mogu li se uopće takve težnje odživjeti, može li se, i smije li se, odustati od njih, propitivali smo s najstarijim polaznicima Glumačkog studija PlayDrama.

Cilj nam je ova pitanja donijeti i pred publiku. Zašto ništa ne možemo naučiti iz povijesnih procesa koji se uvijek ponavljaju, koji postaju obrazac? Zašto uporno ponavljamo iste, neuspješne obrasce? Jesmo li zaista osuđeni na uvijek istu potragu, i zašto nemamo snage nešto na tom putu promijeniti?

 

Ulaznice su u prodaji sat vremena prije početka predstave na blagajni u Domu mladih
Cijena: 5,00 eura / informacije na tel: 091 411 7770