PREMIJERA - ulaznice online u pretprodaji!!!

Kristina Grubiša / Karla Leko: "SUNČANI JE KRAJ"

Igraju: Laura Bošnjak, Filip Luka Gospić, Denis Tomić / Vid Ćosić

PREMIJERA: 25. listopada u 20 sati u Amfiteatru Doma mladih Split
Izvedbe: 26. i 27. listopada 2023. u 20 sati
5.i 6. ožujka 2024. u 20 sati

Ulaznice su u pretprodaji online i na prodajnim mjestima Adriaticketa:
Tisak Media Split, Vukovarska 207 / tel: 021 375 292
Dancing Bear, Dioklecijanova 6 / tel: 021 344 309

 

 

Upozorenje gledateljima:
U predstavi se koristi stroboskopsko svjetlo koje može izazvati fotosenzitivnu epilepsiju kod osjetljivih osoba.

 

„O, Sunce, sažgi

veliki svod po kojemu se krećeš!
Neka se tama spusti na promjenjive obale svijeta!“

(W. Shakespeare, „Antonije i Kleopatra“)

 

Sunčani je kraj, a kakav će biti novi početak?

Svijet predstave smješten je deset godina u budućnost, ali apokaliptična atmosfera itekako se nadvila i nad današnjicu. U toj sumornosti koju izaziva borba s prirodnim katastrofama, ratovima, privatnim interesima i otuđenošću čovječanstva, opstanak je moguć tek ako se kao pojedinci udružimo u svrhu ostvarivanja višeg, plemenitog cilja. S tim se, na konačnom kraju svijeta, suočavaju i naši likovi. Primorani su doći do najmračnijih  i najsamotnijih dijelova vlastite nutrine, spoznati da jedni drugima, kako kaže Sartre, mogu biti pakao, ali tek onda kada izostane međusobne empatije.

Osim troje protagonista koji u ovoj predstavi zastupaju različite načine nošenja s konačnim krajem, itekako je vidljiva prisutnost i četvrtog protagonista – Doma mladih. Prostor koji još nije doživio ispunjenje svog punog potencijala, ravnopravno sudjeluje u bolnoj tišini i beckettovskom iščekivanju kojima se prepuštaju Mihaela, Teodor i Noa. Oglašava se tek u neobjašnjivom zvuku otkucavanja sata koji samo podsjeća na prolaznost, na sve trenutke u kojima su likovi mogli početi ispočetka, ali su umjesto toga odabrali pasivnost i bijeg.

Dom mladih kao mjesto koje opstaje i nakon kraja svijeta tračak je Sunca koje se gasi. Optimizam koji nosi i u svom imenu, budućnost koja je u njemu upisana kao i činjenica da se likovi nalaze baš u amfiteatru, zajedno otvaraju mogućnost za ponovnom kreacijom nekog boljeg svijeta. Kraj je samo novi početak. Ovog puta, nadajmo se, sunčaniji.

Karla Leko, dramaturginja