PREMIJERA!!!

Hrvoje Korbar: "TAKO NAM BOG POMOGAO"

Predstava prema motivima knjige "Summa Atheologiae" Borisa Dežulovića u dramatizaciji i režiji Hrvoja Korbara.

Igraju: Stipe Jelaska, Stipe Radoja, Donat Zeko

PREMIJERA: 29. studenoga u 20 sati u Teatrinu Gradskog kazališta mladih Split
Izvedbe: 30. studenoga sati i 9. prosinca u 19 sati

Ulaznice su u prodaji na blagajni Gradskog kazališta mladih od 21. studenoga, a rezervacije možete izvršiti na:
tel. 021/344 979 (radnim danom od 9:00 do 14:00 sati)
mob. 099/360 9009 (radnim danom od 9:00 do 14:00 sati)
Radno vrijeme blagajne:
Od ponedjeljka do petka od 9:00 do 14:00 sati.
Sat vremena prije predstave.

Cijena ulaznice: 70 kn

 

Može li Hrvatima pomoći itko osim - dragog Boga?

Opus tekstova koje je Boris Dežulović posvetio Crkvi u Hrvata, njenim vjerovanjima i praznovjerjima, odnosu sa (makar načelno) sekularnom Republikom Hrvatskom i neokonzervativnim pokretima koji doživljavaju svoj uzlet povod su autorskom projektu redatelja Hrvoja Korbara koji je nastao u splitskom kazalištu Playdrama, a premijerno će biti izveden u Gradskom kazalištu mladih Split 29. studenog 2022 u 20 sati.

Koja je tajna posebne veze između hrvatskog naroda i Svevišnjeg? Što je potrebno za ulazak u raj? Kakav je odnos Svemogućeg Oca i njegovog Sina? I što će nam ovog Božića poručiti Blažena Djevica Marija? Na ova, i mnoga druga pitanja, na pozornici će pokušati odgovoriti glumci Stipe Jelaska, Stipe Radoja i Donat Zeko.   

Mnogo je bijesa i ljutnje u Dežulovićevim tekstovima, mnogo je pitanja, ali i mnogo dobrog humora, pa čak i simpatija prema vjeri; toj, kako kaže pisac, najrazumljivijoj od svih čovjekovih slabosti. Ključ za čitanje Summe Atheologiae pronašao sam u posljednjem tekstu u zbirci, svojevrsnoj (ne)vjerničkoj autobiografiji autora pod naslovom Ja, Bog i moja baba Kata.

Svatko od nas vjerojatno je imao nekog djeda ili baku, oca ili majku, kojima je bilo od iznimne važnosti da, baš kao i oni, budemo aktivni članovi Katoličke crkve, primimo sve sakramente, redovito pohađamo vjeronauk i sudjelujemo u drugim župnim aktivnostima. Vjerojatno je zbog toga protagonist ove predstave jedna obitelj – Otac, Sin i Majka, koji su daleko od idealizirane, mitološke slike svete obitelji. Oni su nam, u svojim trzavicama, prilično nalik (na sliku svoju stvori čovjeka, zar ne?) i podsjećaju nas da naše nesreće, suprotno slavnoj Tolstojevoj rečenici, i nisu tako ekskluzivne. – rekao je povodom premijere redatelj predstave Hrvoje Korbar.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Katarina Perić, glazbu Matko Botić i ansambl predstave, a oblikovanje svjetla Elvis Butković.