Drama

Ana Marija Fabijanić: EZOPEJA

Putovanje prema Djetetu
Premijera: 11. srpnja 2012.
Solin / Manastirine, Solinsko kulturno ljeto

EZOP, grčki basnopisac, odlučio se upetljati u život jedne obitelji kroz različite dimenzije suvremene virtualne (ne)komunikacije, kako bi ih „zarobio“, zbunio, prestrašio, upozorio, nasmijao, i na kraju podsjetio na jednostavne istine koje su potrebne i dovoljne da bi čovjek živio dostojanstveno, ispunjeno i sretno.

BASNA danas djeluje smiješno i pomalo naivno.

No što se događa kada se svijet basne sudari s digitalnim svijetom novih prijateljstava, izlazaka, posjedovanja različitih virtualnih identiteta, žicama, ekranima, mobitelima...? Je li moguće da životinje iz basne dobiju snagu koja će moći pobjediti silu virtualnih čudovišta? Jesu li ljudi prestali komunicirati i jesu li životinje zaista one koje mogu čovjeka naučiti ponovno pričati?

Basna nalikuje svijetu djeteta u kojemu je sve očigledno, jasno, jednostavno, i koji ne treba mijenjati i prilagođavati. Međutim, od svakog se djeteta traži da odraste, da se odrekne svog svijeta kako bi bio prihvaćen u svijetu odraslih. No, biti u svijetu odraslih danas znači biti u svijetu žica, računala i programa, brojeva i računa, stresa i brzine... Je li to zaista stvarnost koju odrasli žele dati u naslijeđe svojoj djeci? Da bi se „iskupili“ odrasli se moraju vratiti svome djetinjstvu i djeci, a jedini način da to naprave jest da krenu u Ezopeju.

POUKA - podučavati i odgajati djecu smijemo jedino iskrenim i istinskim primjerom koji im dajemo samo njegujući te jednostavne istine u vlastitom životu (u ovom slučaju ako sami proputujemo Ezopejom).

 

Nagrada na 13. međunarodnom Naj, naj, naj festivalu!Za ulogu u predstavi "Ezopeja", u izvedbi kazališta PlayDrama, FRANKO JAKOVČEVIĆ dobio je DIPLOMU ZA IZNIMNO GLUMAČKO OSTVARENJE na međunarodnom 13. Naj, naj, naj festivalu koji se održao u Zagrebu od 22.03. - 26.03. u organizaciji Gradskog kazališta Žar ptica.

Autorski tim

redateljica: Marica Grgurinović
igraju: Elvis Bošnjak
  Mia Roknić
  Franko Jakovčević
scenograf: Ozren Bakotić
kostimografkinja: Irena Vodišek Babaja
koreografkinja: Ana Bakotić
autorica glazbe: Ana Marija Fabijanić
oblikovanje svjetla i tona: Boris Križanović
snimatelj glazbe: Mario Ilinčić / Radio Split