Drama

Andres Veiel & Gesine Schmidt: UDARAC

Der Kick
Premijera: 17. rujna 2009.
Split, Gradsko kazalište lutaka Split

Nastala prema istinitom događaju koji je potresao Njemačku, iz niza razgovora koje su autori, Andres  Veiel i Gesine Schmidt, vodili s počiniteljima zločina, braćom Marcom (23) i Marcelom (17), njihovim roditeljima, roditeljima Marinusa (16), žrtve  zločina, drama Udarac jedan je od najuzbudljivijih i najdirektnijih prikaza maloljetničkog nasilja. Suđenje trojici mladića, koji su iz dosade i radi zabave ubili svog poznanika, slom njihovih obitelji, dileme oprosta i odgovornosti šire društvene zajednice, neka su od pitanja koja tematizira ovaj tekst.

Drama Udarac već je osvojila pozornice diljem Njemačke te bila sudionik Festivala europske drame u Čileu. Po ovoj drami snimljen je i igrani film  koji je osvojio i niz nagrada na europskim festivalima. Žiri Evangelischen Filmarbeit proglasio ga je najboljim filmom 2006. g.

Naša djeca izložena su brutalnom teroru svojih vršnjaka lišenom bilo kakve empatije. Ovom predstavom želimo ukazati na problem maloljetničkog nasilja, preventivno djelovati na tinejdžere, te pokrenuti i širu društvenu akciju kako ovakvo ponašenje ne bi postalo modelom komunikacije među mladima. Predstava je namijenjena maloljetnicima ali i roditeljima.

Predstava je gostovala u Sarajevu, u organizaciji MESS Teatra, kao dio programa Sportom protiv nasilja.


Drama koje se ne možete jednostavno otresti. Uvuče vam se u mozak, zarije zube duboko u vas. Prevrće vas po jastuku nekoliko noći.  (- Eva Behrendt, Theater Heute)

Autorski tim

prevoditelj: Nenad Popović
redatelj: Martin Kočovski
dramaturg: Ivan Jerčić
igraju: Trpimir Jurkić
  Snježana Sinovčić Šiškov
  Anastasija Jankovska
  Lana Helena Hulenić
  Marko Petrić
  Duje Grubišić
scenograf: Ozren Bakotić
kostimografkinja: Sonja Obradović
glazba: Nenad Šiškov
svjetlo: Boško Kutlešić Bijader
inspicijent: Davor Lalić
suradnici na produkciji: GKL Split