Drama

Dino Pešut: DJECA RECESIJE

Premijera: 16. studenog 2019.
SPLIT, Scena 55 - HNK Split

Dino Pešut: Djeca recesije 
koprodukcija Kazališta PlayDrama iz Splita i Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika

praizvedbe: 16.11. 2019., Hnk Split, Scena 55 / 17. siječnja 2020., Kazalište Marina Držića, Dubrovnik

Predstava "Djeca recesije", stiže iz pera istaknutog pisca mlađe generacije Dina Pešuta, u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika, a u režiji Ivana Plazibata.

Djeca recesije
dramsko su djelo koje je moglo nastati samo sada i isključivo ovdje, bespoštedna dijagnoza stanja, ali i duhoviti podsjetnik da egzistencijalna strava svakodnevnog života i oslobađajući smijeh često napučuju jednu te istu dramsku repliku. Nastao kao udaljeni odjek Albeejeva klasika "Tko se boji Virginije Woolf", tekst "Djece recesije" na scenu donosi posve nov, suvremeni četverokut sastavljen od dvaju parova, unutar kojeg će se razviti neskladna slika ovovremenoga generacijskog sukoba. Dino Pešut još jednom obrađuje temu kojom se najčešće bavi u svojim tekstovima, a to je život mlade generacije koja već dva desetljeća odrasta u društvu cinizma i korupcije.


... glasovi vapijućih na techno partyu...
Novi dramski tekst Dina Pešuta Djeca recesije, napisan za kazalište PlayDrama, priča je o dvije generacije, onoj koja ima i onoj koja nema. Drama je to o četvero ljudi u jednom splitskom stanu koji u iščekivanju nadolazeće apokalipse još jedne turističke sezone i još jedne Ultre nastoje očajnički svojim životima i svojoj boli dati neki smisao. Djeca recesije kao umjetnička gesta jest snažna figura bijesa; bijesa generacije koja ulazi u životnu utrku sa saznanjem da je jedina nagrada za prodaju duše malim bogovima kapitalizma ugovor na određeno na minimalcu i posao koji siše tijelo i dušu. Dok ne umreš. Od umora. Ili od tuge. Ali djeca recesije to već znaju. I oni dolaze.

To smo mi,
Djeca recesije.
Dečki s Ultre,
Cure s Tindera,
Nacisti s Facebooka
To smo mi,
Djeca recesije,
Vaša propast naše je igralište.

 

NAPOMENA: Dijelovi predstave sadrže scene koje neki gledatelji mogu smatrati uznemirujućim! 
Sadržaj je primjeren za +16 godina !

Autorski tim

Redatelj: Ivan Plazibat  
Kostimografkinja: Ana Marin  
Autorska glazba: Saša Antić  
Izbor glazbe: Ivan Plazibat  
Oblikovatelj svjetla: Siniša Jakovčević  
     
Igraju: Goran Marković  Pjer
  Ana Uršula Najev  Divna
  Donat Zeko  Slaven, sin recesije
  Paola Kuvačić  Mira, kći recesije