Drama

Don Branko Sbutega: ZAPISI IZ NEVREMENA

Premijera: 01. December 2007.
Scena 55, HNK Split

Zapisi don Branka Sbutege nisu puki dokument vremena, nego zapisi srca. Pa premda ti zapisi nisu dramski tekstovi, nego novinske kolumne, eseji i priče, ipak je svaki od njih, sam za sebe, drama. Drama čovjeka koji duboko proživljava (ne)vrijeme u kojem se zatekao. Zato te riječi pozivaju da ih se izgovori i izgovara uvijek nanovo i da ih se utiskuje u 'živo ljudsko srce'. Teatar otvara svoj prostor da u svojevrsnoj scenskoj meditaciji progovori riječi ovoga Bokelja, povjesničara umjetnosti, intelektualca, a nadasve župnika Svetog Stasije u Dobroti, posljednjeg katoličkog svećenika iz Prčnja.

Utisnuti riječi u ljudsko srceValjda bi bilo normalno, na kraju, ili pri samom kraju ovog posla kojeg se uhvatih, moći spojiti i napisati «dvije riječi», i odgovoriti sebi i drugima, što sam to radio i čemu sve to. No ja, ipak, kao da ne znam... Don Branka Sbutegu, nažalost, nisam imao sreću upoznati. Odslušao sam i odgledao nekoliko njegovih TV interviewa, brojne novinske pročitao, kao i eseje i kolumne koje je pisao za razne novine. No, znam da čovjek nije samo ono što napiše i izgovori, već i ono što odšuti, odgleda, odboli, odplače, odsmije... a u don Brankovom slučaju i ono što odsvira i skuha... Kažu, mnoštvo je detalja u kojima je vrijedilo upoznati ga i prepoznati. Nažalost sigurno je jedno, više neću imati prilike odslušati «njegova» Brahmsa i kušati njegovu sarmu punjenu lignjama... No čitati mogu, i govoriti...Njegove zapise uvijek sam doživljavao kao štivo koje se ne čita u sebi, za sebe, pa se negdje ostavi i pohrani u zaborav, već ih se čita na glas, u društvu, sa sebe i druge, pa se o njima razgovara, pa se zbog njih ne spava, pa ih se pohranjuje u nezaborav srca.
Odgovarati na pitanje, zašto i kako to don Branko Sbutega na sceni, značilo bi baviti se procesom i «tehnologijom» kazališta, a najbolji odgovor na to pitanju napisao je sam don Branko u jednoj svojoj kolumni: «Nikad se u kamen ili papir ne uspije utisnuti koliko u živo ljudsko srce». Ova predstava, ili kako vam drago, željela bi baš to. Te riječi utisnuti u živo ljudsko srce. A sve one su zapravo «zapisi jedne druge istine života koja je mnogo trajnija od svakog našeg užasa».
Trpimir Jurkić

Oaza mudrosti u vremenu banalnostiŽivimo u vremenu koje kao da se trudi biti što površnije, banalnije i efemernije i koje će iza sebe ostaviti jedino prazne boce coca-cole i hrpe smeća. Nametnuti potrošački zanos kroz koji prolazimo pati od forme, zaboravljajući na sadržaj, a takvom svijetu kazalište bi se moglo suprostaviti jedino povratkom iskonskoj mudrosti. Nažalost i kazalište sve češće kreće putem banalnosti i jeftinog spektakla pa je pojava monodrame „Zapisi iz nevremena“ Trpimira Jurkića, nastale po knjizi don Branka Sbutege „Kurosavin nemir svijeta“ pozitivan kulturološki šok.

Don Branko Sbutega, Bokelj i čovjek, u interpretaciji Trpimira Jurkića podsjeća na temeljne vrijednosti ljudskosti, njegovi zapisi riječi su smrtnika ostavljene kao upozorenje civilizaciji koja se opasno nagnula i tone, ali čiji orkestar i dalje veselo svira.
Ne pokušavajući nametnuti sebe kao glumca interpreta, Jurkić skromno, u duhu samoga Sbutege, svojom glumačkom pojavom i savršenom dikcijom stalno kao da upozorava: “Pustite mene, glumca, slušajte riječi“, pa u toj samozatajnosti gradi bolno iskrenu monodramu koja jednostavno fascinira.
Živimo vrijeme kojim je zavladalo zlatno tele utjelovljeno u viziji potrošačkog centra, nevrijeme u kojem su se u jurcanju za materijalnim pogubile temeljne ljudske vrijednosti. Ono što se dogodilo na Sceni 55 splitskog HNK subverzivni je poziv čovjeku da zastane, suprotstavi se diktatu vremena i zamisli se nad samim sobom i sudbinom koja ga čeka.
„Zapisi iz nevremena“ su predstava koju bi trebao pogledati svatko tko još razmišlja svojom glavom u vremenima izmanipuliranih masovnih medija. Ono što me brine jest, međutim, pitanje: koliko nas je takvih još uopće ostalo?
Kazališni ritual srca„Zapisi iz nevremena“ pravi su kazališni ritual, poziv na rehabilitaciju srca i mozga u svijetu kojim vlada novac i bešćutnost i u kojem je vrhovno božanstvo postao - povoljni potrošački kredit. Dojmljiva je Sbutegina mudrost, usredotočena u jednostavnosti i nepodložna formalnim ekstravagancijama, a premda nije pisao drame, svaka je njegova rečenica dramatičnija od većine onog što gledamo na scenama. Trpimir Jurkić, u duhu Sbutegine nenametljivosti minimalističkom glumačkom igrom prepušta dramski prostor ovom mudrom promatraču ludila svijeta.
"Slobodna Dalmacija"- Jasen Boko

Trpimir Jurkić nagrađen u NikšićuSplitski glumac Trpimir Jurkić dobio je specijalnu nagradu žirija trećeg Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću, 2008. za izvedbu monodrame don Branka Sbutege “Zapisi iz nevremena”. Žiri festivala Jurkiću je dodijelio nagradu „za toplu, nadahnutu i scenski kultiviranu interpretaciju hommagea posvećenog posebnoj i izvanserijskoj ličnost don Branka Sbutege“.

Svjedočenje s porukomSnažan tekst don Branka Zbutege, karizmatičnog svećenika i zaljubljenika u svoju Boku, dobra dramaturgija i odlična gluma Trpimira Jurkića obilježili su treću večer Međunarodnog tjedna monodrame u Umagu. Trpimir Jurkić je za svoju jednosatnu predstavu odabrao Sbutegine objavljene novinske tekstove u novinama u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, a veći dio je sakupljen u knjizi »Kurosavin nemir svijeta«. Uz pomoć dramaturginje Lade Martinac-Kralj »Zapisi iz nevremena« pretočeni su u svjedočenje čovjeka o povijesnom trenutku. Jurkićev nastup na umaškoj sceni bio je popraćen videozapisima, a tekstovi snažnih poruka svjedoče o bliskoj prošlosti, odnosu među ljudima, prema Boki, prirodi i ljepoti. Upečatljiva su svjedočenja početaka Domovinskog rata, stvaranja zle krvi u ljudima… Dio tekstova govori o problemima obitelji, o njegovim iskustvima i susretima s ljudima iz drugih krajeva te drugih svjetonazora. U svakom svom zapisu Zbutega je naglašavao, što je Jurkić vjerno na sceni prenio, vjeru u čovjeka i Boga, naročito.
Nije bilo lako postaviti sve to na scenu. Jurkić je odlučio prenijeti cijelu jednu povijest, razmišljanje, filozofiju, uvijek s nekom porukom, ali pretočiti to izravno na gledatelja, unijeti ga u ta zbivanja, u slike koje je don Zbutega u svojim tekstovima vjerno opisivao.
"Umag-portal" - Žužana Dušanić
Splitski glumac Trpimir Jurkić oduševio publiku u FrankfurtuKako se iz zapisa prerano preminulog (2006.) don Branka Sbutege, uglednog  svećenika, župnika Crkve sv. Stasije u Dobroti, vrsnog intelektualca, enciklopedijski obrazovanog, može ostvariti sjajna monodrama, pokazao je splitski glumac Trpimir Jurkić, koji je vlastitim izborom i izvedbom Sbuteginih tekstova razotkrio dušu, misao, sve tjeskobe i sumnje koje su mučile ovog sjajnog čovjeka, duhovnika, svestranog poput renesansnog umjetnika.
"Dalmacija news" - Zoran Roko Paškov

Autorski tim

izbor tekstova i izvedba: Trpimir Jurkić
dramaturginja Lada Martinac
svjetlo: Miro Mamić
video: Ana Bošnjak
jezična savjetnica: Jagoda Granić