Drama

Elvis Bošnjak: SRCE VEĆE OD RUKU

Premijera: 09. listopada 2012.
Split, Amfiteatar Doma mladih

Dva bračna para nalaze se usred ljubavnog četverokuta. U nemogućnosti realiziranja stvarnog odnosa svaki od njih stvara potpuno imaginarni odnos, živeći tako više u mašti s osobom koju nemaju, nego s osobom koju imaju pored sebe. Tako i ne primjećuju da njihov partner živi isti problem i da ih više stvari veže no što ih dijeli. Njihova ljubav postaje paranoičan strah jer je ona za njih gubitak prava na ljubav, prava na život. Njihova opsesija prerasta u gubitak identiteta. Žudnja za ljubavlju postaje divlja glad kojom izjedaju i sebe i svoju ljubav. Ljubav postaje njihov demon.  
Prepoznati osobu s kojom dijele stvaran život doći će kao ljekovito odrješenje.

“Srce veće od ruku” dio je Bošnjakove trilogije o muško-ženskim odnosima. U nju spada još drama “Hajdemo skakati po tim oblacima”, koja je izvedena u HNK-u Split u režiji Nenni Delmestre, te “Voljeni i mrtvi”, prema kojoj je autor, u suradnji s Igorom Mirkovićem, napisao scenarij za film “Noćni brodovi”.

Riječ redateljaMože li se u srce „strpati“ više no što ruke mogu ponijeti?
Mogu li oči „progutati“ više nego što nam život otkriva pogledu?
Što se dogodi kad  srce postane veće od ruku? Što se u ljudima zbiva kad oči nadrastu pogled?

Tiho se tad u čovjeku rađaju one rečenice koje Bošnjak tako bolno ispisuje u svojoj poetskoj drami. Tiho se rađaju i postaju sve glasnije, dok ne postanu krik. A sve zbog ljubavi… Otkud tolika drama, otkud ta bol i očaj zbog ljubavi? Ljubav! Jedini iskon, jedina snaga i jedini smisao ljudskog bivanja.
Je li odgovor u nesrazmjeru ljudskog srca i ruku, očiju i pogleda?
Krenuli smo u potragu… I nije bilo lako, a lakše neće postati. Jer potraga će trajati dugo… Nastavit će se i nakon što vašem oku otkrijemo kud smo to krenuli i što vam to na svojim rukama darujemo. Vjerujemo u mjeru našeg srca i vašeg pogleda… U srce se ne trpa, kao što se očima ne guta…

Nagrade na Festivalu glumcaOcjenjivački sud 20. Festivala glumca u kojem su bili Anja Šovagović Despot (predsjednica), Kostadinka Velkovska i Dušan Gojić pogledao je šesnaest predstava koje je odabrala izbornica Perica Martinović, te nam dodijelio nagrade uz slijedeće obrazloženje:

- nagrada "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cjelini:
Predstava "Srce veće od ruku" veća je od onoga što nazivamo predstavom. Duboko emotivan i duboko praštajući tekst Elvisa Bošnjaka čini nas koji ga gledamo voajerima vlastitih duša. A kako duši udahnuti ljubav, kako dušu uvjeriti da je ljubimo kad nam ljubav sama ne vjeruje? Čistoćom, iskrenošću, vjerom i nadom u teatarsku riječ i kreaciju koja dolazi iz dubine duše četvero izvanrednih glumaca vođenih sigurnom rukom glumca-redatelja Trpimira Jurkića vodi nas u iskon, u snagu, u jedini smisao ljudskog bivanja – ljubav.

- nagrada "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu:
Anastasija Jankovska u ulozi Žene uvjerljiva je, točna, emotivna, koncentrirana i od početka do kraja fokusirana što joj omogućuje nijansiranu izvedbu i rast s razvojem predstave. Naročito je dojmljiva njezina glumačka energija zbog koje gledatelj susjeća s njezinim likom te razumije njegove postupke i prihvaća ih čak i ako se možda ne može u cijelosti složiti s njima. Uraganska snaga emotivnih oluja što bjesne unutar Žene, a koje interpretacija Anastasje Jankovske zorno dočarava, podsjeća nas da je upravo ljubav jedna od esencijalnih stvari u životu.

Autorski tim

redatelj: Trpimir Jurkić
igraju: Anastasija Jankovska
  Petra Kovačić Pavlina
  Vladimir Posavec Tušek
  Elvis Bošnjak
koreografkinja: Anita Čanadi
scenograf: Ozren Bakotić
kostimografkinja: Irena Vodišek Babaja
oblikovatelj svjetla i tona: Siniša Jakovčević
izbor zvukova: Mario Ilinčić / Radio Split
izrada scenografije: Boris Križanović