Drama

Marius von Mayenburg: ZBUNJOZA

"Perplex" / PlayDrama u produkcijskoj suradnji s GKM Split
Premijera: 14. listopada 2016.
Split, GKM Split

Bračni par, Eva i Robert, vraća se kući nakon odmora. Biljke u njihovom stanu izgledaju drugačije, pronalaze pismo u kojem stoji da im je električna energija isključena. Ulaze Judith i Sebastian, prijatelji para, koji su trebali brinuti o stvarima dok njih nema. Međutim, oni se u Evinom i Robertovom domu ponašaju kao gazde i izbacuju ih van. Niz transformacija na pozornici događa se na potpuno neočekivan način i donose pred nas ljude koji grčevito žele uspostaviti životnu ravnotežu i sigurnost u stalno promjenjivoj i raspadajućoj stvarnosti. No okliznuti će se sa svakim identitetom kojeg preuzmu (SS oficir, skijaš, los, vulkan, breskva), stvarnost će uvijek kliznuti pod njihovim nogama, dok se njihovo postojanje ne pretvori u kazališnu igru.
"Zbunjoza" je komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta.

Njemački dramatičar, redatelj i prevoditelj Marius von Mayenburg (1972.) jedna je od najznačajnijih figura na europskoj kazališnoj pozornici. Njegove drame "Vatreno lice", "Paraziti", "Hladno dijete", "Kamen" "Rugoba" i "Zbunjoza"(Perplex) propituju suvremenog čovjeka na način koji uznemirava i problematizira njegov odnos prema vlastitom nejasnom identitetu, spolu ili naslijeđu. Njegovi junaci su često izgubljeni u hladnoj racionalnosti suvremenog svijeta pokušavajući u njoj dosegnuti puninu ljudskih odnosa.
Osobita vrijednost von Mayenburgova dramskog pisma je u tome što kroz oporost kojom ocrtava suvremenog čovjeka, provlači i duhovitost i ljubav za svog junaka.

Ana Marija Veselčić dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu za ulogu Eve, a predstava je nominirana za najbolju predstavu u cjelini!

Autorski tim

Prevoditeljica: Dunja Dragojević Kersten  
Redatelj: Ivan Plazibat  
Scenograf Ozren Bakotić  
Kostimografkinja Ana Marin  
Skladatelj: Tomislav Topić  
Oblikovatelj svjetla: Siniša Jakovčević  
Kiparski radovi Dragan Dužević, Ozren Bakotić, Goran Balić  
Igraju: Nikša Arčanin Robert
  Bojan Brajčić Sebastian
  Sara Ivelić Judith
  Ana Marija Veselčić Eva